over Gideon Bodden

Gideon Bodden werd teweeg gebracht in 1971, begon zijn klokkenistencarrière in 1983 aan de muziekschool van Hilvarenbeek, studeerde later aan de beiaardscholen te Mechelen en te Amersfoort.
Hij won de belangrijkste beiaardconcoursen, waaronder het concours in het Olympisch Stadion te München (1992), de Kon. Fabiolawedstrijd te Mechelen (1993) en het Internationale Carillonconcours voor quatre-mains spelers te Douai (F) in 1994.
Sinds 1993 bespeelt hij als stadsbeiaardier van Amsterdam het klokkenspel van de Munttoren, en sinds 2005 tevens dat van de Oude Kerkstoren, sinds 1994 is hij stadsbeiaardier van Oudewater, sinds 1998 bespeelt hij ook de beiaard van Hilvarenbeek. Sinds 2008 is Gideon Bodden, als stadsbeiaardier van Schoonhoven, naast Boudewijn Zwart, vaste bespeler van de Van den Gheyn beiaard in de Zilverstad.
Bodden gaf concerten op nagenoeg alle belangrijke beiaarden in binnen- en buitenland, maakte tien concerttournees door de Verenigde Staten, gaf 120 concerten in Japan en was in 1999 te gast in de Parlementsgebouwen te Ottawa (Canada) voor concerten op de Peace Tower.
In 1998 viel hem de toekenning te beurt van een ere-certificaat van de Universiteit van Californië te Berkeley, als gevolg van een concert aldaar in het kader van het Congres van de Guild of Carillonneurs in North America. Hij verwierf een reputatie als uitvoerder van complexe werken van vooral 19de en 20ste eeuwse componisten.
In augustus 2003 voerde Gideon Bodden in een reusachtig concert op de Grote Kerkstoren te Dordrecht alle beiaardcomposities van Kors Monster uit.
Gideon Bodden was jarenlang actief als bestuurslid van de Nederlandse Klokkenspelvereniging en als campanoloog van de NKV-Adviescommissie.
Als directeur van de Europese divisie van Het Molenpad Expertise geeft hij tegenwoordig lezingen en cursussen over uiteenlopende terreinen binnen de campanologie. Niet zelden staan daarin werk en leven van de 17de eeuwse gebroeders François en Pieter Hemony en van torenuurwerkmaker Jurriaan Spraeckel centraal. Gideon Bodden is specialist in het ontwerpen van klokprofielen en het stemmen van beiaardklokken.


contact:
gideonbodden@molenpad.com


< terug naar route planner

plaatjes!
NB: klik op plaatjes om foto op ware grootte te zien ter verhoging van het genot.aan de speeltafel van de Hemonybeiaard op de OLVr.-toren te Amersfoort
foto Hylke Banning, Amerfoort 1999te Levécourt, het schattige geboorteplaatsje van François en Pieter Hemony, in het departement Haute-Marne, voormalig Lotharingen.
Foto Jacques Maassen, 1999voor aanvang van het concert, aan de speeltafel van het carillon (de 'Big Benz') in de Berlijnse Tiergarten
foto Jeffrey Bossin, 1999aan het werk aan de tractuur van de Van Bergen-beiaard op de Rhenense Cuneratoren
1998gedurende een verblijf van twee maanden: in concert in Japan: Nagasaki Holland Village / Huis ten Bosch. Bespeeld werd niet alleen de door Eijsbouts vervaardigde reizende beiaard maar tevens een uitgebreide synthesizer module. Daarnaast werd vanaf het beiaardklavier het automatische speelwerk van de carillonnetjes in het nagebouwde stadhuis van Gouda en Kasteel Nijenrode ingeschakeld. Aldus klonken drie carillons in samenspel!dagelijks concert in het beiaardmuseum te Nagasaki Holland Village / Huis ten Boschop een oma-fiets vanaf het werknemers-dorp naar Huis ten Bosch bij Nagasaki. In de verte zichtbaar de op ware grootte nagebouwde Utrechtse Domtoren en Kasteel Nijenrode te Breukelen.Bij de prijsuitreiking van de Koningin Fabiolawedrstrijd te Mechelen, België, in 1990.
De persoon links is uw gastheer, rechts Hare Majesteit Koningin Fabiola van Belgiëtijdens een bespeling van het Netherlands Carillon, op de National Cemetery te Arlington (Virginia, tegen Washington DC.)
foto Edward M. Nassor, 1999


tijdens een improvisatie op de Hemonybeiaard op de OLVr.-toren te Amersfoort. Gerookt werd een Agio Gouden Oogst. 1998Tijdens een bespeling van de beiaard op de St.-Janstoren te Gouda.
foto Hans van Dijk, 1999tijdens het versteken van de speeltrommel op de Utrechts Domtoren
199..


< terug naar route planner